Jihočeské léto 2024 s masožravkami a novými i starými sklíčky

aneb masožravky z velmi žabí perspektivy

Utricularia australis, bublinatka jižní – TřeboňskoFotografování rosnatek, bublinatek a dalších vzácných, krásných a zajímavých mokřadních rostlin v neobyčejném světě jihočeských blat a pískoven. Fotografování historickými manuálními objektivy i novou fototechnikou – dle zájmu.

Tradiční “Jihočeské léto s masožravkami” bude letos obohacené o odpolední tématický blok:
Jak fotografovat doopravdy nizoučko nad zemí či vodní hladinou.

Uvidíte, že to není žádná velká věda, stačí jen znát pár šikovných triků, které vám dopomohou k velmi netradičním fotografiím.
Ukážeme si možné metody a pomůcky:

– otočení středové tyče u běžných stativů
– ATOLL jako ideální alternativní uchycení fotoaparátu
– ministativy a ještě menší ministativy
– nejjednodušší ministativ z polyetylénového sáčku

– jak využít výklopného zadního displeje
– externí náhledový monitor a práce s ním

– jak neutopit fotoaparát
– jak na porost před objektivem nenadávat, nýbrž jej využít pro rámování scény

Využijeme práci se světlem, zkusíme si jak řešit fotografování rostlin ve vodě, ve stínu i čím si můžeme vypomoci na ostrém poledním slunci.

Dozvíte se jaké jsou zvláštnosti a nač si dát pozor při použití krátkých ohnisek. Jak využít standardní objektivy a k čemu se ve fotografii rostlin hodí teleobjektivy.
Kdy jsou lepší starosklíčka, v čem mají navrch moderní objektivy a jak oboje využít co nejlépe.

Termín workshopu:

13. července 2024 (není to pátek 13., nýbrž sobota)

Zaujala Vás nabídka? Chcete zažít netradiční letní den mezi vzácnými masožravými rostlinami, odvézt si skvělé fotografie a poznat nádherná místa jižních Čech?

Chci se přihlásit na Jihočeské léto s masožravkami 13. 7. 2024

 

Workshop je celodenní,
sraz v 8:00 před nádražím v Majdaleně (12 km J od Třeboně), po kratičkém úvodu se už budeme věnovat praktickému fotografování rosnatek a bublinatek, ale povšimneme si i dalších vzácných a ohrožených rostlin. Společnost nám budou dělat vážky a žáby.

Fototahák 21 – Fotografujeme v přírodě masožravé ros…Více o fotografování masožravek se můžete dočíst ve Fototaháku č. 21

Během dne probereme pravidla a zásady, které vám pomohou k lepším a zajímavějším fotografiím nejen masožravek. Vyzkoušíte si prakticky jaký vliv má použité ohnisko, clona, vzdálenost od rostliny.

Naučíte se jak komponovat záběr, zvýraznit podstatné a zajímavé a vyhnout se rušivému.

Zakončení workshopu v podvečer či navečer, podle zájmu a chuti do fotografování.

Workshop není příliš závislý na počasí, masožravkám se můžeme věnovat jak za deště, tak ve slunečném dnu. Přizpůsobte ale počasí své oblečení a výbavu.




Sympetrum sanguineum, vážka rudá - TřeboňskoCo s sebou?

Fotovýbava

Fotoaparát, nejlépe zrcadlovka nebo kompakt s výměnnými objektivy (bezzrcadlovka), objektivy (ideálně standardní nebo delší ohnisko, ale využijeme i širokoúhlý objektiv). Určitě přibalte makroobjektiv, pokud jej máte.
Starosklíčka (neboli historické manuální objektivy) jsou vítána.

Stativ, nejlépe takový, který dovolí fotografovat i nízko nad zemí;
dálkovou spoušť (infračervenou, kabelovou nebo rádiovou);

Odraznou desku, postačí i malá s průměrem 30 či 50 cm. Ideálně s povrchy v kombinaci proužků stříbrných a bílých a stříbrných a zlatých. Pokud budete odrazku více využívat i do budoucna a chcete si ji koupit, pomohu vám s výběrem.
Pro workshop ale můžete velmi dobře využít i odraznou plochu vyrobenou z vymytého a rozříznutého kartonu od krabicového mléka. Vnitřní povrch je z hliníkové fólie překryté vrstvičkou průsvitného plastu a světlo odráží krásně změkčené.

Máte-li, přibalte i difúzor nebo bílý průsvitný fotografický deštník. Dobře poslouží při ostrém slunci.

Doporučuji černý, nebo alespoň tmavý skládací nefotografický deštník. Za deště poslouží pro ochranu fotoaparátu. Za slunce si jím přistíníte fotoaparát tak, abyste na zadním displeji alespoň něco viděli.

 

Drosera rotundifolia, rosnatka okrouhlolistá – TáborskoOstatní

Vhodné oblečení dle předpovědi počasí. Obuv do terénu a také do vody… v deštivém počasí holínky.

Za slunečna budou vhodnější „páskáče“ nebo žabky, ve kterých případně budete moci i do vody (mělké; nejvýš do půl metru hloubky). Pokrývku hlavy a prostředek na opalování.
Svačinu a pití raději na celý den.

Cena workshopu je 940 Kč.

Pokud byste workshop chtěli někomu věnovat jako dárek, mohu vystavit a elektronicky vám zaslat dárkový certifikát.

Chci se přihlásit na Jihočeské léto s masožravkami 13. 7. 2024

 

Hyla arborea, rosnička zelená – TřeboňskoHyla arborea, rosnička zelená – Třeboňsko - Rosnička s ještě ne zcela dokončenou přeměnou z pulce (ocásek), fotografovaná historickým manuálním objektivem Orikkor Kuribayashi 50 mm f/2 (Petri). Lesní pískovna poblíž osady Cep.
Sony A7R II, Orikkor Kuribayashi 50 mm f/2, 50 mm, ISO 100, f/2, 1/125 s.
Snímek pořízen 22. 7. 2023.

Libellula quadrimaculata, vážka čtyřskvrnná – TřeboňskoLibellula quadrimaculata, vážka čtyřskvrnná – Třeboňsko - Vážka čtyřskvrnná z okraje pískovny Cep 1 poblíž Majdaleny na Třeboňsku.
Sony A7R II, Irix 150 mm f/2.8 Macro Dragonfly, ISO 100, f/5.6, 1/20 s
Snímek pořízen 22. 7. 2023.

Hyla arborea, rosnička zelená - NPP Stročov, Libenice

Nuphar Lutea, stulík žlutý - PR Dráchovské tůně, Táborsko

Drosera rotundifolia, rosnatka okrouhlolistá – TřeboňskoDrosera rotundifolia, rosnatka okrouhlolistá – Třeboňsko - Rosnatka okrouhlolistá, květní stvol s poupaty.
Sony A7R, Sony 90 mm f/2,8 Macro G OSS, 90 mm, ISO 100 f/2,8, 1/250 s.
Snímek pořízen 12.7.2020.

Drosera rotundifolia, rosnatka okrouhlolistá – TřeboňskoDrosera rotundifolia, rosnatka okrouhlolistá – Třeboňsko - Kvetoucí rosnatka okrouhlolistá, fotografovaná starým manuálním objektivem Westromat 35 mm f/2,8.
Sony Nex-5, Westromat 35 mm f/2,8, ISO 200, f/2,8, 1/2500s
Snímek pořízen 5.7.2015

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
181151021
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná marketingová či analytická cookies.