Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
6122221
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Paja
Zdravím, mám pentax k10d a na něm přes redukci z Ali helios 44M-4 58mm. Problém je v tom, že při ostření se protáčí v bajonetu. Ne úplně, ale jen kousek a hrozí vypadnutí. Co s tím prosím?
Karel V.
Dobrý den, mám problém jak z redukce
m42na Canon sundat ten čip.Potrebuji
Ho na jiný objektiv co už bajonet
Canon má.Je to asi přilepené,mám
To namočit do ředidla nebo ohřát.
Díky za případnou radu
Karel V.
Zdravím Karle,
bohužel, s odlepováním čipu z redukce nemám vůbec žádnou zkušenost, tak neporadím.
Petr Jůza
Dobrý den. Děkuji za odpověď. S tím ostřením na blízko počítám - a koneckonců mi nejde o nic jiného. :-)
Petr J.
Dobrý den.
Prosím o radu. Budu si pořizovat adaptér M42 pro tělo Nikon - chci začít používat objektivy Tessar a Trioplan - oba dva bajonet Altix. Jaký potřebuji adaptér - normálníé, nebo s blokaci clony?
děkuji za info.
Zdravím Petře,
pro bajonet Altix stačí i ten nejlevnější obyčejný černý kovový adaptér za pár desetikorun. Oba zmíněné objektivy mají normální clonový kroužek, čili blokace clony je zbytečná.
Počítejte ovšem, že ani jeden z těch objektivů vám nezaostří na nekonečno. Ale na blízko budou fajn :-)
Martin D.
Děkuji za rychlou odpověď.
Otázku jste pochopil správně.
Já počítal, že na příkladu P6, pokud přidám redukci na M42 prodloužím bajonet o cca 28mm +redukce na nikon to by bylo o nějaký milimetr víc.
mezi čipem a sklem bude tedy 30mm a přitom na mi na nikon stačí 27,6mm... tímto pádem by byla registrovaná vzdálenost delší oproti menší při obyčejném objektivu s m42.. Nebo jsem opravdu tak mimo ?
Jiří Skořepa
Chápete to úplně špatně. Zkuste se zamyslet nad tímto obrázkem: https://www.skorepa-photo.com/photos/infografika-registrova-vzdalenost-a-ostreni-na-nekonecno-1038.jpg
Registrová vzdálenost se počítá od bajonetu objektivu po snímací plochu senzoru. Pokud je u M42 objektivů 45,46 mm, pak to znamená, že obraz se vykreslí v této vzdálenosti = takhle daleko by měl být čip.
S nasazeným adaptérem M42/ Nikon nedáte nekonečno, protože registrová vzdálenost F-mount je zhruba o milimetr víc = ostrý obraz skla zaostřeného na nekonečno by byl zhruba ten milimetr PŘED čipem.
Když použijete objektiv ze středoformátu a dáte na něj adaptér SF/ M42, je tubus adaptéru tak dlouhý, aby se ostrý obraz nekonečna vytvářel opět ve vzdálenosti 45,46 mm od zadní strany adaptéru (jinak by to nechodilo na M42 tělech).
Což je opět o zhruba milimetr PŘED čipem u Nikonu.
No a když vy na adaptér přidáte ještě další adaptér M42/ Nikon, tak tu rovinu odsunete ještě o tloušťku redukce dopředu, dál před čip. Takže nekonečno doopravdy nedáte.
Teoretická možnost by byla vzít adaptér SF/M42, rozříznout tubus, ubrousit z něj tolik, aby byl kratší o 1,04 mm plus sílu adaptéru M42/nikon, oba díly znovu svařit (a dodržet polohu osy obou dílů přesně ve středu), začistit, načernit a začít používat.
V praxi se s tím takhle patlat nikdo nebude. Protože adaptér P6/ Nikon si za pár stovek koupí už hotový.
Martin D.
Teď ještě když přemýšlím.. redukce na M42 + M42 na Nikon bude velikostně pořád asi menší než registrovaná vzdálenost Nikon F takže případným vymezením těchto dvou reukcí na požadovanou velikost by měla fungovat, jestli se nemýlím..
Mockrát se omlouvám za těžkopádné texty ale ta nemožnost si o tom s někým pokecat a pořešit je deprimující :D
Martin D.
Zdravím, poslední dobou řeším straší objektivy na tělo Nikon.. registrované vzádlonsti jsou mi jasné a chápu že při touze ostřit na nekonečno musí být registrovaná vzdálenost vtěší než u Nikon F ale ikdyž je dosti redukcí třeba na pentax 67 či mamiya 645 atd.. na některé nejsou ale.. nekteré redukce jsou na m42 a poté by se už dalo namontovat přez redukci na nikon. Objektiv držet bude ale teď moje otázka.
Redkucí na redukcí se zvětší vzdálenost na více než je potřeba. Jaký to bude mít efekt ? zvětší se pouze minimální zaostřovací vzdálenost ?

Dopředu děkuji za odpověď, je to otázka na kterou nevím kde jinde se zeptat a pokud by to fungovalo zase by to otevřelo možnosti..
Jiří Skořepa
Zdravím Martine,
pokud jsem správně pochopil váš dotaz, ptáte se, co by udělal objektiv s delší registrovou vzdáleností (třeba středoformátový) s namontovanou redukcí s M42 na konci. Tedy například objektiv pro P-Six a k němu redukce P-Six/M42.
Nuže, když takovouto sestavu nasadíte přes redukci M42/Nikon na Nikon tělo, pak přijdete o ostření na nekonečno a objektiv se bude chovat stejně jako ostatní M42 objektivy.
Pokud chcete zachovat ostření na nekonečno, potřebujete přímo redukci ze středoformátového objektivu na Nikon F-mount.
Ladislav K.
Dobrý den,
výborný web, výborné články a rady. Díky! Rád bych poprosil o radu. Chci na DSLR (Canon eos 400D) zkusit použít objektiv Oreston 1.8/50 Meyer Optik Görlitz, ale nasadit obráceně pro focení makra. Poradíte jak jej k tělu připevnit pomocí závitu pro filtry? Nebo jinak? (Mám k dispozici redukci M42/bajonet Canon ve verzi s čipem i bez čipu.) A otázka druhá - docílím tak skutečného makra, tedy zvětšení 1:1 a bude fungovat zaostřování ostřícím kroužkem objektivu? Nebo jen přibližováním - oddalováním celého foťáku k objektu? Moc díky za radu.
Jiří Skořepa
Zdravím Ladislave,
k reverznímu připevnění objektivů za filtrzávit potřebujete reverzní kroužek. Tedy takový, který má na jedné straně závit pro zašroubování do filtrového závitu objektivu, na druhé canon bajonet.
Na druhou otázku vám kvalifikovaně neodpovím. Sám používám většinou pravé makroobjektivy a když už reverzně uchycené starosklíčko, tak s adaptérem, který má v sobě zabudovaný helicoid, čili ostřící mechanismus, který přibližuje a oddaluje nasazený objektiv.
Vladislav V.
Dobrý den, mám dotaz k použití středoformátových objektivů na Nikonu. Jak je to s crop faktorem? Dám příklad: Vezmu si Pentacon 300/4, u kterého se mi líbí bokeh, seženu si redukci z Pentacon 6 na Nikon F a nasadím ho. Jenže používám objektiv určený pro formát 6x6 cm, který má zhruba dvojnásobnou úhlopříčku oproti FF. Platí tedy to stejné, jako když nasadím objektiv pro FF na APS-C, tedy, že úhel záběru bude odpovídat objektivu s delším ohniskem, v případě Pentaconu 6 a FF s ohniskem 600 mm?
O starých objektivech se toho snažím načíst co nejvíce, ale přijde mi, že tohle se nikde neřeší. Tak aby nebyl člověk zaskočený, že dostane jiný výřez skutečnosti než očekával...
Jiří Skořepa
Zdravím Vladislave,
bude to fungovat zhruba tak jak jste popsal. Středoformátový objektiv vykreslí větší obraz, ale menší fullframe čip z Nikonu si z něho vezme jen výřez - středovou část. Čili úhel záběru bude odpovídat delšímu ohnisku.
Jinak Pentacon 300/4 je opravdu příjemné sklo s hezkým bokehem a (bohužel) podstatně méně příjemnou váhou a rozměry...
Martin
Dobrý den, moc krásný článek nýbrž mě chybí jedna informace.. Bude při úpravě bajonetu Altix na Nikon Fungovat ostření na nekonečno ?
Jiří Skořepa
Zdravím Martine,
nekonečno fungovat nebude. Registrová vzdálenost u Altixu je 42,5mm, u Nikonu F 46,5mm. Takže už z principu je ostré nekonečno Altix skel na Nikonu vyloučeno.
Konrád K.
Dobry den,
koupil jsem si Trioplan s bajonetem Altix. Vaší metodu pro vsazení do adaptétu M42 jsem lehounce modifikoval. Závit adaptéru se lehce obrousí jen v místě pacek bajonetu Altixu, tak aby šel objektiv do redukce vsadit až na doraz. Pak se objektiv v redukci pootočí do míst, která nejsou obroušená. Krásně se to utáhne a drží bez lepení.
K.Kopečný.
Pavel R.
Dobrý den pane Skořepo.
Vlastním Canon D40 a používám na něm někdy přes redukci
pevná skla od Olympusu - OM Zuiko z mého starého analogu Olympus OM1.Redukci jsem koupil přes Ebay něco podobného jako- https://www.befoto.cz/objektivy/kiwifotos-redukce-bajonet-canon-eos-olympus-om-objektiv/
Uvažuji o přechodu na Nikon a nevím zda existuje taková redukce i pro tělo Nikon a objektiv OM Zuiko. A pokud existuje, zda se dají tyto objektivy použít i na Full Frame nebo pouze na APS-C. Děkuji za odpověď.
Konrád K.
Zdravím,
tak se mi podařilo dotvořit tu redukci.
Adaptéry T2/NikonF mají vnitřní kroužek se závitem T2 a na něm vnější s bajonetem, který se přitahuje 3 červíky.
Výrobci dodržují závit a bajonet ale ostatní rozměry jsou libovolné. Skoro všechny jsou malé a nevhodné. Adapter od KIWI (na odkazu v předešlém vstupu úplně dole s hnědou krabičkou) má vnitřní díru vnějšího kroužku 54 mm. Potřeboval jsem 55 mm, tak nezbylo než stočit 0,5 mm na soustruhu. Výška redukce je o ten potřebný kousek nižší, takže finálně ostřím i na nekonečno. Takže: Heuréka. :-)
Konrád K.
Vážený pane Skořepo, děkuji za odpověď.

Rozdílná FFD s plechovou redukcí M42/NikonF je moc velká (kolem 8 mm) a i když je ohnisko delší, rozsah ostření to nezvládá.

K tomu YS adapteru jsem zjistil, že adaptér se dělal s jakoukoliv koncovkou v té době známou (našel jsem jeden kus pro Canon), ale na trhu už nejsou.
http://www.butkus.org/chinon/y-s_mount/ys.htm

Jejich M42(0,75) - to co mám já, je osazení T (T2).
Snadno dostupný adaptér T2/NikonF

https://www.ebay.com/sch/T-Mount-Camera-Lens-Fitting-Adapter-for-Nikon-F-Camera/30059/bn_82018/i.html?_fsrp=1

je zřejmě to co potřebuji. Je na cestě, tak dám vědět.
Je to trochu rozvláčněji psané, ale snad se to někomu hodí.

Konrád K.
Dobrý den,

mám tohle zvláštní sklo
https://www.pentaxforums.com/userreviews/sun-wide-zoom-macro-24-40mm-f3-5.html Mám ho ale s M42.
Chtěl bych ho používat s Nikonem D7000 i pro focení na nekonečno. Mělo by to jít díky větší FFD než má Nikon F.
YS mount M42×0.75 (flange focal distance 55m).
(pokud tedy rozumím správně údajům tady https://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance )

Je to ale tak raritní, že tu redukci , kterou mají v článku, se mi vůbec nepodařilo najít.
Trochu to vypadá, že by se mohlo hodit KP-A/N, ale nepodařilo se mi zjistit jaký je vnitřní průměr KP-A/N. U toho co jsem sundal z Sun Wide je 55mm.

Nejsem si tím úplně jist, ale připadá mi, že úplně obyčejná redukce M42/Nikon F, by to mohla řešit.

Jak, to prosím vidíte vy?

Krásný den pane Konráde,
osobně se skly s YS mount žádnou zkušenost nemám, ale podle všeho by měla stačit ten obyčejný plechový adaptér M42/Nikon.
Budu rád, když se poté podělíte ozkušenost, doplnil bych ji do článku o adaptérech.
Přeji úspěch při osazování.
Jan
Dobrý den, pořídil jsem si na internetu objektiv Pentacon 30mm f/3.5, ale bohužel jsem si nevšiml, že jde o bajonet EXA a nikoli M42. Mám Zenit 12XP (M42) a rád bych se zeptal, zda použitím redukce EXA/M42 (https://www.ebay.com/itm/New-Exakta-EXA-Camera-Lens-to-M42-Ring-Adapter-Vintage-Camera-Part-/282423544655#rwid ) docílím stejně kvalitních výsledků jako bez něj - především mi jde o možnost ostření na nakonečno (a zda upevněním redukce dle návodu lze kompenzovat rozdíl vzdálenosti čočky či nikoli). Předem mockrát děkuji za jakoukoli radu!
Dobrý den Jane,
děkuji za návštěvu i dotaz.
Bohužel nepotěším. Prstýnek Exa/M42 jen dovolí fyzicky vsadit Exa objektiv do M42 závitu na těle. Nedokáže a ani nemůže zajistit ostření na nekonečno, protože Exa má jinou - menší registrovou vzdálenost než M42, konkrétně 44,7mm oproti 45,46mm. Prostě Exa objektivy jsou dělané pro tenčí, nebo, chcete-li, placatější tělo.
Potvrzuje to i reakce jednoho z kupujících dole na stránce z vašeho odkazu:
No good
Placed my Meyer Gorlitz 100 too far from the sensor...was unable to focus to infinity....volně přeloženo: Není dobrá. Při umístění na můj Meyer Gorlitz 100 (=zjevně Trioplan 100/2,8) je příliš daleko od senzoru...nebyl schopen ostřit na nekonečno).
Pro Zenit12XP vám nezbude, než hledat Pentacon 30/3,5 v M42. Existují a není zas tak vzácný...a stojí za to shánět, je to opravdu výborné staré široké sklíčko.
Přeji štěstí při hledání.
Ivana G.
Zdravím, mám problém \"zprovoznit\" manuálni starší objektiv Ricoh Rikenon P macro 37-70 mm na DSRL Pentaxu K 70, nasadím bez problémů,ale to je vše. Možná je potřeba upravit nastavení foťáku. ....poraďte prosím.
Zdravím Ivano,
bohužel v tomto neumím poradit, nemám žádnou zkušenost ani s uvedeným objektivem, ani s Pentax DSLR.
Zkuste problém prodiskutovat v nějakém fóru nebo Facebookové skupině zaměřené na značku Pentax.
milujibublinky
Dobrý den,
prosím o pomoc. Vlastním objektiv Carl Zeiss Jena triotar 135/4 se závitem bajonet na Praktinu (ne na Praktiku, ale na Praktinu) a chtěla bych ho použít s Nikon D7100. Nemohu sehnat vhodnou redukci. Můžete mi doporučit, jaká redukce by byla na uchycení tohoto objektivu k Nikon D7100 vhodná?
Jiří Skořepa
Dobrý den,
obávám se, že adaptér z Praktina bajonetu na Nikon budete shánět opravdu těžko a s nejistým výsledkem.
Co vím, existují adaptéry z Praktiny na bezzrcadlovky (sám mám pro E-mount) ale nejsou vůbec levné (řádově několik tisíc Kč), ale pro DSLR Nikon jsem o žádném adaptéru ani neslyšel.
Ve vašem případě doporučuji Triotar s Praktina bajonetem prodat a koupit s klasikou M42 závitem. Ani ten sice na D7100 nedá nekonečno (viz článek o Nikonečnu zde na webu), ale alespoň adaptér je levný a běžně k mání.
Martin C.
Dobrý deň p.Skořepa, chcel by som na môjho Oly omd-e m5II používať Trioplan 50/2,9 ktorý bol na foťák Altix. Chcem ísť cestou úpravy redukcie M42/m4/3, píšete že treba zľahka obrúsiť hrany závitov a potom tam Altix bajonet naraziť. Objektív zatiaľ nemám ale predpokladám že Altix bajonet je tiež závit. Nebude lepšie po obrúsení to tam našróbovať? Alebo je tam iné stúpanie závitu. Toho pojmu \"naraziť\" vo vašom popise som sa pri tak citlivých veciach ako je optika trochu zľakol...;-)
Dobrý den Martine,
Altix je skutečně bajonet, nikoliv závit. Pro hrubou představu jej lze přirovnat k miniaturnímu Pentacon Six bajonetu. Takže našroubovat nepůjde.
Pod pojmem narazit si ale nepředstavujte hrubé násilí...při správném lehkém obroušení závitů adaptéru do něk Trioplan dosedne téměř stejně hladce jak do originálního těla Altix zrcadlovky.
Držím palce ať se vše zdárně povede a s Trioplánkem jste spokojený :-)
Libor
Dobrý den,
chtěl bych tátovi udělat radost a koupit mu adaptér na sony slt a58k,ale bohužel jsem lajk. dříve fotil s fotopuškou a tam je objektiv LENS USSR 4,5/300 TAIR 3 - PhS N0289. prosím existuje nějaký adaptér jelikož na internetu jsem toho moc nevykoumal. Děkuji
Jiří Skořepa
Dobrý den,
Tair má závit M42, je tedy třeba adaptér M42/Sony A.
Pravděpodobně existuje, ale mám zkušenosti jen se Sony E-mountem, tak víc neporadím.
Maříková M.
Dobrý den, ráda bych použila objektiv z exakty na Nikonu...pochopila jsem správně, že to není zas až tak jednoduché sehnat redukci?
Dobrý den Martino,
adaptér Exa/Exakta na Nikon opravdu není triviální záležitost. Existuje ve verzi s optickým členem (aby bylo možno ostřit na nekonečno), nicméně cena je víc jak tisíc korun a k objednání obvykle z USA. Kvalitou bych si vůbec nebyl jistý, optický člen ji zhorší vždy a obávám se, že spíše dost výrazně.
Druhou možností jsou samodomo adaptéry. Bez optického členu, čili s možností ostření jen na bližší předměty. Obvykle se vyrábí modifikací mezikroužků pro Exa.
Pokud by vás takový adaptér zajímal, možná že bych ještě jeden ve skříni našel - kdyžtak mi napište.
Petr H.
Chtěl bych informaci, zda pro fotopřistroj fuji X-T10 je nějaky čipovany adapter pro objektivy jinych značek. Děkuji
Dobrý den Petře,
tuto informaci vám bohužel neposkytnu. S Fuji nemám žádnou osobní zkušenost a není mým zvykem jen papouškovat něco vyčteného odjinud.
Zkuste pohledat po netu nebo položit dotaz ve fórech či skupině Fuji X fotografové ČR/SR na Facebooku.
T. Dvořáček
Již jsem zjistil, že s Peny je to bezproblémové a redukce od Kipon mi zrovna někde cestuje poštou.
Na eBay je tak cca 1000 Kč.
Jiří Skořepa
Děkuji za informaci :-)
Objektivy pro Robot systém jsou zajímavé, ale nepříliš časté.
T. D.
Dobrý den,

co závitové objektivy od značky Robot? Jdou používat s Olympus pen či s dálkoměrovou Leicou a to i na nekonečno a bez optického členu v redukci? Redukce se prodávají, či zbývá jen zakázková výroba?

Děkuji za odpověď.
Bohužel neporadím, s objektivy Robot osobní zkušenost nemám a papouškovat vyčtené, to není můj styl. Zkuste pohledat po netu.
Pavel Školoud
Dobrý den,mám Exakta 28-70 a vzadu na krytce je napsano MD.Půjde mě na canon klasická redukce Exakta Eos,nebo je to něco jiného.Díky..
Jiří Skořepa
Zdravím Pavle,
takto na dálku těžko posoudit. Zoom objektivy se pod značkou Exakta někdy v sedmdesátých a osmdesátých letech dělaly pro různé systémy a uchycení bajonetů.
Pokud je na krytce napsáno MD, může jít o bajonet pro Minoltu MD ...a ten samozřejmě vyžaduje jiný adaptér než klasická Exa/Exakta.
Richard
Děkuji za rychlou odpověď. Zatím jsem redukci nepořídil ale budu to řešit. Ještě se chci zeptat na jednu věc. Na zmiňovaném objektivu jde velmi ztuha ostření. Je nějaké řešení svépomocí anebo mi pomůže pouze specializovaný servis? Děkuji.
Jiří Skořepa
Zdravím Richarde,
ztuhlé ostření obvykle znamená, že mazivo ostřícího helicoidu ("šneku")léty zahoustlo či vyschlo. Doporučuji odborný servis, je potřeba objektiv rozebrat, zatuhlé mazivo odstranit rozpouštědlem a nanést nové. A to mazivo speciálně k tomu účelu určené.
Homemade opravy (včetně hrůz typu nastříkání oleje WD40 apod.) možná opticky pomohou na chvilku, ale ve výsledku stav ještě zhorší. Navíc se z nevhodného mazivo časem a v teple mohou odpařovat některé těkavější složky, které následně zkondenzují i na optice ...a čištění optiky se závojem znamená stejně servis - ovšem už za daleko vyšší cenu.
Kumil
Zdravím, vůbec se nevyznam v bajonetech a redukcích, chtěl bych se zeptat jestli je možnost dostat objektiv z prakticy bc1 (bajonet) na canon 400D? Moc děkuji za odpověď. Kamil.
Jiří Skořepa
Zdravím Kamile,
adaptér existuje a lze koupit třeba na eBay.
Namátkou:
http://www.ebay.com/itm/AF-Confirm-Adapter-Ring-for-Praktica-B-PB-Lens-to-Canon-EOS-EF-Mount-DSLR-DC745-/152339230527?hash=item2378202f3f:g:SggAAOSwux5YP8mK
Richard
Zdravím a prosím o radu. Koupil jsem objektiv Carl Zeiss Jena Flektogon 2.8/35 a potřebuji nasadit na Canon EOS 1100, myslel jsem že tam je závit M42 ale je tam bajonet (exakta), nevím.. Má někdo zkušenost? Díky.
http://aukro.cz/show_item.php?item=6633467703
Jiří Skořepa
Zdravím Richarde,
pokud jde skutečně o bajonet Exa/Exakta, pak samozřejmě adaptér existuje, pro 1100D například zde:
http://www.ebay.com/itm/Exakta-EXA-Mount-Lens-to-Canon-EOS-EF-Camera-Adapter-550d-600d-1100d-5d-mark-II-/130827028220?hash=item1e75e606fc:g:Wh8AAOSwPhdVF8U0

Jako možná horší varianta mne napadá, že by to mohl být jiný bajonet, například Altix... Tam bych to s adaptérem neviděl dobře ...ale šel by použít postup s opatrnou úpravou adaptéru pro M42.
Standa
Děkuji, za vysvětlení, no trochu jsem to čekal. Ale jak jsme psal nitě, jiz jesm to vyřešil.
Standa
Tak už jsem vyřešili problém s ostřením na nekonečno. Stačí jen dát podlozku o šíři 1.02mm mezi objektiv a redukcí a je to. Pak je vzdálenost heliose od cipu a ejna jako je originální objektiv. Ještě to vyzkoušíme s redukcí bez optického celnu, ale mělo by to také fungovat.
vurmik
Zdravim vsechny,

muzu poprosit o radu, kdyz na D700/D800 namontuju objektiv P-six, tak jaka bude jeho ohniskova vzdalenost. pripadne mate nekdo zkusenost s tilt shift adapterem.

zajimal by me treba objektiv ZODIAK 8B 3,5/30 PENTACON SIX
jak se bude tvarit jako fish eye a jestli to bude furt 30 nebo tam bude nejaky crop faktor..

dekuji za priapdnou radu a zkusenost.
Jiří Skořepa
Zdravím,
ohnisková vzdálenost bude stále naprosto stejná. Objektiv pro SF bude pravděpodobně mít vyrovnanější kresbu (obrazové pole zabírá střed, kde se tolik neprojevují optické vady). Pro tilt shift adaptér jsou SF skla zajímavá, mimo FF obrazové pole je ještě slušná rezerva, kam se lze klátit a šoupat ;-)
Méně příjemnou daní je velikost a váha SF objektivů.
Standa
Pekny článek. Jinak jsem prohledal internet a přímo objektivy Helios 44-2 a 4 jdou upravit aby ostrily na nekonečno. Stačí vysroubovat poslední optický člen ze zadni casti a pridat tam ocelovou podložku o síle 2 mm, poté objektiv ostří na nekonečno i s obic redukcí. Bohužel tím to zásahem se určitě zhorší i výsledná kvalita fotogafii, to o kolik jsem se nikde nedocetl. Jinak mě helios 44 neostri ani po montáži redukce s optickým členem.
Jiří Skořepa
Zdravím Stando,
taková úprava je sice na Heliosech možná, znamená ale zásah do optické konstrukce a citelné zhoršení kresby. Po úpravě zůstane jakžtakž přijatelná ostrost ve středu obrazového pole, ale pokles ostrosti směrem k okrajům je značný a brutální. Osobně takovou úpravu nedoporučuji.
Niki
Dobrý den pane Skořepo, chtěla bych se zeptat, mam Nikon a objektiv Pancolar 1.8 50mm. Když na objektiv nasroubuji m42 redukcni krouzek, zapadne do dirky na redukcnim krouzku jeden z kolicku na zafni casti objektivu, tudiz pak nejde nasadit na telo, jelikoz kolicek na tele fotoaparatu uz nema do redukce kam zaskocit a nedocvakne ale stale se protaci. Chtela jsem e zeptat, co delam spatne, mam nekolik starych skel a takhle to dela jen ten Pancolar. Dekuji
Jiří Skořepa
Zdravím Niki,
zřejmě máte Pancolar electric, který má na zadní ploše několik kontaktů (sloužily pro komunikaci s tělem). Tady je pomoc jednoduchá: Poté, co vám kontakt vyskočí v otvoru redukce, jej stlačte (třeba hrotem propisky) a redukci zašroubujte na doraz. Pak bude otvor v redukci volný a bude plnit funkci pojistky.
Marek
Pre D3300 treba nastaviť režim M a fotiť na plný manuál!
milan
Diky za super clanek. Bytjsem skakal mezi radky,tak jsem nenarazil na popis meho problemu. Moje D3300 pozna,zetam neni objektiv s elektronikou a proste nedovoli nic... Poradi nekdo?
Jiří Skořepa
Bohužel v tomto neporadím, Nikon D3300 je prostě nejnižší model a zjevně tohle má ošetřeno softwarově.
Martin Trpka
Zdravím.
Mám Trioplan 2.8/100. Naprosto skvělý objektiv, který má bohužel jedinou vadu. A tou je EXA bajonet. Doma mám Zenit TTL a Nikon D5100. Takže těla s M42 a F Mount. Už dlouho hledám a nějak nemohu dohledat redukci alespoň ne jedno tělo. Má někdo podobnou zkušenost nebo radu jak si poradit. Mám doma ještě mezikroužek s EXA bajonetem tak přemýšlím, že nějakým \\\\\\\"prasáckým\\\\\\\" způsobem budu muset zakročit a spojit ho s nejakou redukcí na M42 (rád bych Trioplan používal na obou tělech a proto si myslím, že bude M42 lepší/ mezi M42 a F Mount nebude prodlení redukci sehnat). Předem děkuji za každou radu a pomoc.
Trpka
Jiří Skořepa
Zdravím Martine,

postupoval bych dle popisu v článku:

Druhou možností je využít horní část ze sady Exa mezikroužků. Svrchu má uchycení pro bajonetovou koncovku Exa objektivů, ke zbytku tubusu je našroubovaná závitem 39mm. Zrada je v detailu... závit 39mm nemá dnes obvyklé stoupání 1 nýbrž 0,75. Je tedy třeba nechat vyrobit mezikus - prstýnek s vnitřním závitem M39x0,75 a vnějším M42x1. No a na ten už lze našroubovat redukci M42/Nikon. Jednotlivé části je dobré vůči sobě navzájem fixovat pár kapkami lepidla....

Ať se vede a Trioplan fotí :-)
Pavel S.
Pane Skořepa, díky za názor a objasnění, v podstatě jste mne úspěšně odradil od chybné volby, měl jsem za to, že 13ti lamelová 44ka je nejkvalitnější nebo přinejmenším nejvhodnější volba. Poohlédnu se tedy znovu po 81N, která funguje krásně a bez úprav (a ano i já jsem se s ní mnohdy pustil do krajinek)a nastuduji i něco o doporučených 77 a 44M-7. Delší ohnisko, jako jsou třeba 85ky, mne také láká, ale tam ještě nemám vyzkoumáno, který by mne bavil.
S tím zlatokopectvím jsem to mířil spíše na kusy, co nejsou zrovna v kondici (což kolikrát zjistíte až po důsledném vyptávání se na konkrétní detaily) a i přes to se nebojí si jich velmi cenit. Ale máte pravdu, všechno jsou to už napůl poklady, takže proč ne.
Ještě jednou díky moc za váš čas a zkušenosti...
Pavel S.
Dobrý den, skvělý web plný osvěty, moc za něj děkujeme!!!
Rád bych se zeptal ohledně Heliosu na Nikon D7xxx. Mám již delší dobu zálusk na Helios 44 silver 2/58mm, 13 blades (Biotar Copy) M39-M42 for SLR. Zde platí zjevně praxe, že buď s redukcí bez optického členu, tedy pak bez ostření na nekonečno a nebo s optickým členem, pak zaostří na nekonečno, ale riziko bídné kvality je veliké. Počítám, že všechny tyto Heliosy na ebayi nabizené s FFmount pro Nikon jsou prostě jen dovybavené adaptérem bez optického členu, nicméně jsem na mnoha fotkách viděl, že je tam opravdu jen tupý kovový adapter bez čočky, ale v popisu stálo infinity focus. Jeden z nabízejících mi to objasnil tímto videem, kde odmontují zadní krycí plech a povolí o nějaký ne úplně jasně definovaný kousek poslední optický člen, čímž jej dostanou blíže k čipu a údajně pak na nekonečno ostří. ( https://www.youtube.com/watch?v=k8la9fdmvPw ) . Mám v tom tedy trochu zmatek, je pravda, že mohu koupit libovolný výše zmíněný Helios v dobrém stavu a k němu jen obyčejnou redukci na Nikon F mount a bude fungovat, jen ne na nekonečno a pokud bych objektiv rozebral a povolil o kousek poslední člen, tak dokonce i s nekonečnem? Měl jsem donedávna Helios 81N 2/50, ten je přímo pro Nikon, takže bych se rád dostal k podobné funkčnosti. Musím poznamenat, že najít Helios, u kterého není alibistických hesel, minimálně o naprosto zanedbatelných, kvalitu neovlivňujících škrábancích od čištění, je nadlidský úkol, o zlatokopeckých cenách nemluvě :D
Pak mne napadá ještě otázka, zda je vůbec ostření na nekonečno důležité, když ty Heliosy a podobné chceme především kvůli bokeh kolečkám a kruhové deformaci...
Jiří Skořepa
Zdravím Pavle,
v kostce:
Úpravy Heliosů s M42 pomocí podkládání s cílem posunout optický člen... Nejsem příznivcem. Optická konstrukce toho objektivu je nějak spočítaná a posun jednoho členu o víc jak milimetr (rozdíl registrové vzdálenosti M42 vs Nikon) se projeví úbytkem ostrosti. Možná ne tolik znatelně ve středu pole ale k okrajům bude padat hodně strmě.
Čili mé doporučení je závitové Heliosy nechat v redukci bez optiky a oželet nekonečno.

Helios 81N je jeden z relativně velmi dobrých Heliosů, rozhodně o třídu lepší než běžné 44-2, 44M-4 atd... Osobně bych se ho nezbavoval, fotím s ním občas i krajinky, samozřejmě že přicloněným, ne na plnou díru. Z ohnisek kolem padesátky v Heliosech pokládám za nejzajímavější 81N, 77 a 44M-7.

Poznámka ke zlatokopeckým cenám: Já si nemyslím, že jsou zlatokopecké. Najít dobrý Helios bez stop čištění na čočkách je terno. Majitelé z Ruska se obvykle s nějakým opatrným čištěním nepárali a šmrdlali optiku tím, co bylo po ruce. Tím pádem je Heliosů dostatek ale pěkných málo.
Pokud se tudíž objeví pěkný kus, pak se nedivím, že ho prodejce nabízí za cenu pro něj zajímavou.
Petr
Dobrý den,
nemáte náhodou zkušenosti s redukcí M42 s optickým členem fy Pixco? Nám Nikona D40 a chtěl bych ho propojit s objektivem Pentacon auto 4/200 MC. Manuální ostření mně nevadí, otázkou je jaké fotky by z toho byly. Samozřejmě, že záleží na redukci, ale jestli ve spojení s tímto objektivem by to nebylo ještě horší. Prodejce tvrdí, že s touto redukcí zákazníci byli spokojeni. Chtěl bych s tím fotit krajinu (na nekonečno). Díky Petr
Tomáš
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli na mém nikonu D3200 půjde nasadit objektiv Helios 44-2 s použitím redukce, aniž by došlo k poškození zrcátka. Předem děkuji za odpověď.
Jiří Skořepa
Zdravím Tomáši,
Nikon těla problémem se škrtánim zrcátka o zadní člen objektivu netrpí, mimo jiné i dík větší registrové vzdálenosti. ( bohužel zas tím pádem se starými objektivy obvykle neostří na nekonečno).
Takže můžete být klidný :-)
Václav Zedínek
Dobrý den, v článku zmiňujete ,,redukci,, KP-A/N.
Vzhledem k tomu, že vlastním právě Tair11A mne to velmi zaujalo, bohužel však nemohu nikde najít více informací - kde se tato redukce dá sehnat ???
Díky Vašek
Jiří Skořepa
Dobrý den,
Redukce KP-A/N ( kolco perechodnoe A/N) je výměnná koncovka pro ruský A-systém objektivů s výměnnou koncovou částí, v této verzi konkrétně pro bajonet F (Nikon). Počítá s rozdílnou registrovou vzdáleností u Nikon těl čili umožňuje zaostřit na nekonečno.
Dnes k sehnání asi jen u pár prodejců na eBay.
Martin
Dobrý den přeji,
velice hezký článek, nicméně mne zarazilo: \" Pro Nikon f-mount
jednoduše našroubujete redukci M42/Nikon ale…
Vzdálenost objektiv-čip u Nikon digitálních těl je o něco větší než vzdálenost objektiv-film u kinofilmových zrcadlovek.\".

Pokud dobře rozumím, u Nikonu F-601 (SLR)to nevadí? Bude objektiv ostřit na nekonečno?

Velice Vám děkuji
Jiří Skořepa
Dobrý den,
úvaha sice zajímavá ale v praxi to fungovat nebude. Těmi kinofilmovými zrcadlovkami jsou ( v kontextu odstavce o M42 ) míněny SLR s M42 závitovým uchycenim. Nikon DSLR i SLR mají stejnou registrovou vzdálenost ( což je logické, jinak by nebyly plně kompatibilní nikon objektivy). Registrová vzdálenost je tudíž stále o pár milimetrů větší než u SLR s M42 závitem... Takže nekonečno se nekoná u Nikon DSLR ani u kinofilmové klasiky.
Lukáš hubálek
Dobrý den,
pane Skořepa s tím C-mountem s Vámi musím nesouhlasit používám na Nikonu D7000 objektiv Carl Zeiss Jena 100/2.8 Tevidon C mount a na ASP-C čipu nevinětuje (ostřící vzdálenost je mezi 30-50cm). Měl jsem možnost vyzkoušet i tevidon 10/2,8 ale ten už nedokázal na Nikonu zaostřit. Jinak děkuji za zajímavé články a pěkné fotky. :-)
S pozdravem,
Lukáš Hubálek
Jiří Skořepa
Zdravím
Tevidon 100mm jsem neměl možnost vyzkoušet takže děkuji za doplnění :-)
Matěj Landa
Dobrý den,
rád bych se zeptal jak je to s kamerovými objektivy s C-mount a zrcadlovkami Nikon. Teda pokud s tím máte nějaké zkušenosti nebo nějaké informace. Děkuji za odpověď
Jiří Skořepa
Zdravím,
redukce existuje ale uvažte pro jak velký ( či spíš mrňavý ) čip je to sklo. Bezpečně ani na APS-C nevykreslí plné políčko a spíš si myslím že to kvůli vinětaci nebude vůbec použitelné. C-mount není moc zajímavý ani pro bezzrcadlovky...
Ladislav Kútik
Prosím o informáciu:
existuje redukcia M42/závit49?
Chcem otočiť objektív Helios 44-2 58/2 opačne na Makrofoto.
Kde sa dá prípadne zohnať?
Ďakujem.
Jiří Skořepa
Dobrý den,
Nejsem si jistý zda existuje redukce M42/49mm.
Každopádně se dá řešit redukcí 49/52mm do filtrzávitu objektivu a pak redukcí 52/42 male-male. Ke koupi od číňanů na eBay.
Slavomír Brngál
Dobrý den,,taky trochu přihodím do mlejnku;-D Mám Canon 600D ,koupil jsem na amazonu redukci M42 s čipem (umí nekonečno) a hurá stáhnout ze starého zenitu Helios 44-4
začátek katastrofa,,,mázlé fotky atd. myslel jsem že to zavrhnu pak se mi ale zadřelo za nehet u tchána jeho fotokomoře trio pentaconů a výsledek? bomba ! asi nejlíp se mi fotilo s 2,8-135 ,bokeh,ostrost i světlost skvělé,1/8 50 taky skvělé ,,nějaké ty portrétovky v protisvětle jsou rozhodně originální. poslední 4/200 už chce pevnou ruku s delším focením. Každopádně tuhle zkušenost doporučuji všem :) a pro doplnění Nikon už dělá redukce které zamáčknou kolíček a dá se pak ostřit na nekonečno.
Pavol Michalička
skúste hľadať na Aliexpress.com
napríklad:
http://www.aliexpress.com/premium/pentax-pk-nikon.html?ltype=wholesale&SearchText=pentax+pk+nikon&d=y&origin=y&initiative_id=AS_20150222025437&isViewCP=y&catId=200003715

alebo konkrétne:
http://www.aliexpress.com/item/Len-adapter-work-for-Pentax-PK-lens-to-Nikon-F-Mount-Adapter-Ring-With-Optical-Glass/32219874888.html

veľa šťastia
Filip
Dobrý den, přicházím si pro radu. Mám autochinon 50mm f 1,4 s bajonetem pentax k a nemůžu za boha sehnat redukci na nikon f. Vlastně jo na BH photo sem našel za 40 $ s optickým členem :-\\ Mám to vzdát, prodat ho a shánět něco obdobného s m42 nebo hledat dál.
Děkuju za odpověď
Jiří Skořepa
Dobrý den,
obávám se že v tomto neporadím, s redukcemi pro Pentax K-bajonet nemám zkušenost.
Osobně bych takové sklo asi spíš prodal některému z majitelů Pentax těl a sháněl buď něco v M42 nebo ještě spíš zalovil ve starých manuálních nikkorech. Ale to je ryze můj názor.
Zbyněk
Zdravím. Trochu se podělím o zkušenosti s objektivy M42 na CanonEOS.Koupil jsem si Canon EOS100D redukci bez čipu za 79kč na Aukru a vyzkoušel focení s 50 tessarem a 135 tairem11. Fotky z tessaru byly úplně naprd a fotky z tairu11 jsou krásné. Ostrost jako břit a podání barev taky nádherné.Mám ještě různé další objektivy Pentacon a Helios. Odkaz na experimentování:
http://miici.rajce.idnes.cz/Experimentalni_19.1.2015/
Cyril S.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda jde nasadit Jupiter M8 2/50 nějakým způsobem na Nikon D7000. Děkuji Cyril S.
Jiří Skořepa
Dobrý den,
teoreticky lze, praxe je poněkud složitější.
Jupiter 8M je objektiv z dálkoměru Kiev.
První úskalí: Ostření není součástí objektivu ale ostřící mechanismus se nachází v přírubě na těle fotoaparátu. Tudíž by bylo potřeba vypreparovat z těla obrubu, nějakým způsobem zajistit uchycení této obruby do redukce s f-mount bajonetem na konci. V praxi je to dost složitá zábava.
Druhé úskalí: Jupiter 8M je objektiv pro dálkoměr, tedy s kratší registrovou vzdáleností. I když ho nějak na tělo D7000 dostanete, bude ostřit s bídou maximálně na pár decimetrů, ne dál.

Můj soukromý názor je ten že za veškerou práci to nestojí, zvlášť když Jupiter 8 lze sehnat ve verzi s ostřícím helicoidem a závitem 39mm, který se na DSLR dá nasadit s podstatně menšími problémy. Ovšem o ostření na nekonečno platí totéž co výše, pořád je to objektiv z dálkoměru....
Petr
Super článek, dík za cenné rady.
Řeším teď problém se Zeissem MC Pancolar 1,8/50 Jenna DDR. Mám ho nasazený na FX Nikon přes redukci bez opt. členu. Je mi jasné, že s ostřením na nekonečno se mohu rozloučit, ale mě se s tímto supr sklíčkem nepodařilo zaostřit dále než na cca 1 metr. Měl by jsi prosím nějakou radu?
Jiří Skořepa
Rada je jednoduchá - smířit se s tím že Pancolar je skvělé sklíčko ale na Nikon DSLR bohužel opravdu jen na blízko...
nicméně i tak mi stojí za to ho mít neustále ve fotobatohu.
B.
Pletete si M39 (zenit) a LTM (\"leica M39\"). Respektive mícháte dohromady dva systémy se sice stejným závitem, ale razantním rodílem v registrované vzdálenosti.
Objektivy M39 z leicy a ruských dálkoměrů na canonu EOS nezaostří na nekonečno ani náhodou.
Jiří Skořepa
Dobrý den,
děkuji za připomínku. Máte samozřejmě pravdu a článek už jsem opravil.
Hezký den a dobré světlo :-)
Pablo
Hezký článek. Mám Pentax K-5 II a na nej jsem zdědil 30 let starý manuální objektiv pentax 40-80mm. Paráda je že bajonety pentax jsou kompatibilní a nemusel jsem řešit redukci. Každopádně mě trápí že nedokážu zaostřit na nekonečno...
Jiří Skořepa
Zdravím Pablo,
ono i u Nikonu jsou staré objektivy kompatibilní s novými těly. Na nikoní F-mount lze bez jakékoliv redukce nasadit v podstatě jakýkoliv Nikkor od verze Ai (tato verze se začala vyrábět v roce 1977).
Nikkory navíc pochopitelně bez dalšího na nikon tělech zaostří na nekonečno.
Nicole
Prosím o informaci u EOS Canon - co znamená FF model? Když mám 1100d tak tam je nebo není ten problém s redukcí ohledně škrtání zrcátka? Píšete to tam u M42 - děkuji za informaci.
Jiří Skořepa
FF znamená full frame modely, tedy zrcadlovky, jejichž snímací čip má stejnou velikost jako políčko kinofilmu - 24x36mm.
Canon EOS 1100D není full frame, jeho snímač má velikost 22,2 × 14,7 mm čili patří do skupiny APS-C zrcadlovek s menším čipem. Podle všeho co je mi známo by u něj neměl být problém se škrtáním zadního členu o zrcátko.
haco
Ahoj, díky za rady, nevedel som nikde najst ako je to s bajonetom Altix,, dnes ho mam na pomocou redukcie M42 na canone,, skutočne stačí jemne obrusit hranu bajonetu potom ide pekne do redukcie , vlepil som ho epoxidom parada,, ešte raz ďakujem,. Dobré svetlo.:-)
Daniela
Zdravím, také bych se Vás ráda zeptala, mám AF zoom objektiv Soligor s bajonetem Nikon a tělo Canon 400D. Bude fungovat v případě, že pořídím nějakou redukci, popřípadě jakou? Děkuji
Jiří Skořepa
Zdravím,
principiálně Nikon objektivy na Canon tělo nasadit jdou (naopak to nejde).
Nejsa Canonista nejsem bohužel kovaný v otázce konkrétní redukce na konkrétní tělo Canon, doporučuji poradit se s někým z Canon uživatelů či položit dotaz na fórech.
Obecně bude třeba ostřit ručně (nepůjde AF) a otázkou je měření expozice.
V nějakém omezeném režimu by každopádně objektiv mělo jít používat.
Jan R
Zdravím, chci se zeptat mám Nikon D70 a objektiv Helios-44-2. Existuje vychytávka, která by v této kombinaci rozběhala expozimetr ve fotáku? (i za cenu, že bych tam ručně nacvakal nastavenou clonu) Zatím jsem na nic nepřišel, funguje mě to jen v manuálním režimu a expozici musím odhadovat okem.
Jiří Skořepa
Bohužel, s D70 se víc docílit nedá.
Respektive byla by tu snad cesta ....očipovat redukci tak aby se pro tělo tvářilo jako Nikon objektiv. Čip se dá koupit na eBay ale praktickou zkušenost v tomto směru nemám. D300 i D7100 měří i se skly bez kontaktů.
David M
Ahoj Jirko, díky že jsi ten článek sepsal. Určitě to bude chtít doplnit, alespoň o to, jak se s manuálními skly pracuje. Jak se ostří, jak se měří expozice atd. Jinak bych doplnil, ze jsou i \\\\\\\"stará\\\\\\\" manuální skla, která výborně kreslí na nekonečnu a jsou tedy vhodná i na krajinu nebo architekturu. Ke Canonu bych přidal odkaz na kompatibilitu skel s fullframe na
http://www.panoramaplanet.de/comp/
Většina redukcí na Canon je malinko tenčí, takže manuální objektivy s dorazem nekonečna ostří malinko za. Buď jde seřídit objektiv nebo se to řeší \\\\\\\"podložkama\\\\\\\" mezi redukci a objektiv. Na Canonu také výborně funguje většina Nikon f-mount objektivů od pre-ai až po moderní g-čkové (samozřejmě jen v manuálním režimu ;-) )
Martin
Jiří, pěkný článek, ale čekal jsem , že se trochu více rozepíšeš :-D
Existuje jěště mnoho dalších redukcí, velkou výhodu co se týče ostření na nekonečno mají třeba fotoaparáty Sony NEX. Díky malé registrační vzdálenosti dokáží ostřit na nekonečno téměř s jakýmkoliv objektivem a existuje na ně velké množství redukcí, kromě všech těch které jsi jmenoval přidávám ješte Nex-Olympus OM, Nikon, Canon FD a asi téměř všechny bajonety na které si vzpomeneš. Třeba hodně by někoho mohla zajímat redukce Eos-Pentax K, je pár objektivů které jsou pouze s bajonetem PK a jsou vcelku zajímavé.Bohužel na Nikon je použití objektivů s bajonetem PK bezvýznamné-redukce je v podstatě centimetrový mezikroužek. Existuje sice i s optickým členem ale tu bych zavrhl.
Co se týka ostření na nekonečno, je teoreticky (né vždy) možné použít všechno co je vyrobeno pro větší registrační vzdálenost, než to na co se to člověk chystá nasadit. Pro ty které by to zajímalo přidávám odkaz na tabulky, tak snad se nebudeš zlobit ;-D
http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/mounts-by-register.html

Petr Sovka: Co se týká měření zas bych to tak nehrotil, vetšina lidí co vlastní DLSR Nikon je taky nucena používat manuální režim a kupovat si jen kvůli tomu D7100 asi bude málo kdo, navíc pokud se nepletu, v kombinaci kterou jsi uvedl ztratíš možnost ostřit na nekonečno.
Jiří Skořepa
Martine, díky za postřehy. Tabulku registrových vzdáleností znám také ale myslím že zkušeným je známá a noví uživatelé jsou většinou rádi když na tělo dostanou nějaké to M42, M39 nebo Exa sklo. Případně shání pilníček když zjistí že koupený Trioplan 50 je v Altix verzi...
Samozřejmě existuje ještě velké množství dalších bajonetů na manuálních objektivech (namátkou Praktina, Werra, Contax/Yashica, Minolta MD...), tak více systémů současných těl.
Nechci jen papouškovat z internetu posbírané postřehy. S Nikonem mám osobní zkušenost, od Canonu jsem leccos odkoukal při společných fotoakcích čili o těchto systémech jsou informace ověřené.
U ostatního doufám že mne doplní ten kdo má s daným systémem osobní praktickou zkušenost. Rád takové informace připíšu do článku, samozřejmě i s uvedením autora.

Pokud máš reálnou zkušenost se Sony Nex a starými skly, nechtěl bys ji sepsat v nějaké přehledné formě do odstavce? Rád takové informace doplním a autorství ti neupřu.
Petr Sovka
Zapomněl jsi na Nikon 1 :-)
Tak jen pro doplnění:
sice existují manuální redukce z M39 i M42 závitu na Nikon 1, ale doporučuji vyhnout se jim velkým obloukem. S nimi totiž funguje fotoaparát pouze v manuálním režimu, nefunguje indikace zaostření ani expozimetr! pokud to někdo myslí s tímto prckem od Nikona vážně, doporučuji koupit redukci FT-1 a následně redukční kroužek z Nikon bajonetu na příslušný závit. Tím se práce s objektivem posune do úplně jiné dimenze a vše funguje jak má. V režimu priority clony funguje správně měření expozice i indikace zaostření.
Jiří Skořepa
Petře, díky,
vím že s manuálními objektivy na Nikon 1 máš praktické zkušenosti.
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.