Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
20511218
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Miroslav O.
Dobrý den, chci Vás "jen" pozdravit a popřát mnoho zdaru při Vaší užitečné tvorbě. Mám dvě šuplata nastřádaných manuálních skel a tak jsem hledal na Vašich stránkách nějaké užitečné rady a našel... Za to Vám děkuji. Používám na ně OLY E-620 a nekonečno se nekoná... Volba jiného těla ještě není rozhodnuta. Vaše fotky vcelku vidím jako velmi pěkné, něco se mi líbí více, něco méně, tak už však to bývá. Velmi si považuji Vašich rad a informací a ještě jednou děkuji za ně. Přeji Vám úspěšný nový rok 2018, pevné zdraví a dobré světlo. Miroslav Olszewski, Opava (již důchodce, "který věčně nemá čas").
Krásný den pane Miroslave,
děkuji za milé řádky. Je fajn vědět, že tenhle web může být někumu užitečný, dává to hned víc chuti do práce.
Přeji abyste vám nastřádaná manuální sklíčka dělala vždy jenom radost. K tomu dobré světlo a šťastnou ruku při volbě nového těla :-)
Jakub
Dobry den velmi se mi libi Vase stranky,jsem zacinajici fotograf a uchvatilo me co dokazi stare objektivy vyhledl jsem si canon 28mm FD ja mam Canon 100D jakou cenove prijatelnou redukci mi doporucite?
Jiří Skořepa
Dobrý den Jakube,
omlouvám se, neporadím. S Canony osobní zkušenost nemám a radit jen cosi vyčteného, to není můj zvyk.
Zkuste na Facebooku položit dotaz ve skupině "Starosklíčka CZ" nebo "Focení starými manuálními skly", někdo určitě poradí.
Jan
Dobrý den,

chtěl bych Vás požádat o radu nebo Vaši zkušenost s Trioplanem 100/2.8, mám možnost koupit tento objektiv v provedení Exa bajonetu, už jsem několik padesátkových Trioplánů, přes přilepenou redukci M 39/42 upravil, jde mi o to, jakou Vy osobně máte s tímto objektivem zkušenost, příp. v provedení EXA (red V).

Děkuji - fotonadšenec Honza
Jiří Skořepa
Krásný den Honzo,
stovkový Trioplan (jedno zda Exa nebo M42) je určitě jedno z velmi osobitých sklíček. Jednak při plně otevřené cloně krásně kroužkuje v bokehu, což spolu s přesvětlením komtur (tzv. duchováním) dodává snímkům dost nezaměnitelnou podobu. Za druhé při zaclonění na vyšší clonová čísla (8, 11...) zůstává krásně hladké rozostření pozadí kdežto moderní objektivy ve stejné situaci dají nehezké mramorování.
Nectností je poměrně měkká kresba, zejména u odcloněného skla. Je méně ostrý než jeho kratší sourozenec 50/2,9 ....Ale Trioplan se obvykle nepořizuje kvůli ostrosti.
Osobně mohu stovkový Trioplan s klidným svědomím doporučit. Ostatně se v nedávné době začal znovu vyrábět ...a cena této nové repliky je paradoxně asi trojnásobná oproti historickému originálu. Já hlasuji pro originál :-)
Peter
Dobrý deň. Aj mňa zaujal a potešil Váš článok. O to viac, že ako ich fanúšik používam staré sklá od doby, keď som začal fotiť na digitál,/dovtedy staré neboli/ prvý D70 atď. Mám možnosť upravovať uchytenie bajonetu, pokiaľ je možné, nepoužívam opt. redukcie. Najlepšie sa upravujú obj. Pentagon, napr./200,300,500/ide to aj u Carl Zeiss a i. Veľmi rád ich používam, dokonca viac ako AF. A netreba mať obavu, na akýkoľvek aparát, stačí trochu cviku. Všetkých fandov st.skiel zdravím a prajem dobré svetlo, Peter.:-);-)
Ota
Dobrý den, Váš web mě zaujal natolik, že bych rád vyzkoušel co to s mým Canonem EOS 600D udělá, když mu vložím do bajonetu cizí, byť krásně zpracované, těleso. O to mě to zajímá více, když musím momentálně třídit fotografickou pozůstalost po tchánovi fotopřístrojů i objektivů (Čeho se zbavit-ach jo(a za kolik) a co naopak využít. Když moje to není a ženské by to prodaly nejradši všechno :-( )
Jinak už jsem si objednal adaptér na závit M42.
Zdraví Ota
Mořínek Zdeněk
Dobrý den,
Váš článek mne velice zaujal a chtěl bych požádat zda bych ho mohl použít jako úvodní slovo do svého alba \"pokusy u focení starými skly\" na svém fb profilu.
Chtěl bych jenom umáznout část věty: \"nasazuje na moderní digitální zrcadlovky stále víc fotografů.\" proto že své \"obrázky z nudy\" nepovažuji za žádnou profesionální práci.
Byl bych moc rád kdybych získal Váš souhlas s uvedeným.
Kořínek Zdeněk
Jiří Skořepa
Dobrý den, Zdeňku,
děkuji za dotaz a mé svolení máte (tak jak jsem vám již sdělil i e-mailem).
Ať se fotky starými sklíčky daří :-)
Robert
jj. u mne by ta zrzka určitě vyhrála i tu miss
petr
z tohoto článku jsem....NADŠENÝÝÝ!!
hledat
×
Chci, abyste se na mém webu cítili jako doma. Kde všechno funguje jak má (k tomu slouží nutné technické cookies ), ale nikdo vás nešpehuje a neobtěžuje. Proto nepoužívám žádná matketingová či analytická cookies.